saya rasa................

Wednesday, January 13, 2010

Ya ampun.. sudah lama saya x update blog ni..
Kenapa la wahai Shahida, ada kah kamu semakin malas..??
Oh.. Tidak.. Saya sekadar ketandusan idea untuk menulis..

Dah masuk 2010 dah.. dah nak masuk pertengahan bulan Januari dah..
Pejam celik.. pejam celik...
Berakhir Januari..

Cepat sungguh masa berlalu..

Apa yang saya nak buat tahun ni..?

Jawapan : Macam-macam..

Persoalan : Mampukah?

Tindakan : Saya mesti cuba untuk lakukan nya dgn terbaik..

Ish.. apa yang saya merapu ni, nie petanda saya masih kekosongan idea.. huhu...

Just nak share, hari tu saya ada pergi interview
(haha, intervw lagi, dh jadi hobby dh)
Tak salah kan mencuba peluang yang ada di depan mata...
Sekiranya rezeki berpihak kepada saya, alhamdulillah..
Jika tidak, sekurang-kurangnya ia menjadi satu pengalaman berhadapan dengan pelbagai ragam manusia.. Menarik sebenarnya...

Apa yang saya nak cerita di sini,
saya berbangga menjadi salah seorang pelajar UiTM..
Dulu saya pernah dengar orang mengumpat saya
(bila dh dengar, dikira sebagai umpatan ke? confuse sendiri)

Manusia tersebut berkata: "ala, masuk uitm je, senang je org nak masuk uni tu, xpayah susah-susah pun"

HELLO...

saya agak marah dgn statement tu.. tp saya siapa untuk marah mereka yang lebih berusia dari saya..

hati saya berdetik

"BIARKAN MEREKA..."

................. tinggalkan mereka seketika .....................

saya nak cerita apa yang berlaku masa intervw tempoh hari...

Interviewer meminta saya memperkenalkan diri, berborak seketika...

Kemudian dia berkata (dia seorang berbangsa cina),

man: ' is it u Uitm student?'

saya : yes i am, why sir? (saya agak confuse dan agak berdebar-debar dlm hati, dia x suke ke?, baru mula intrvw ni..)

man : I will noticed, because most of UiTM student will speak in English very well...

saya : Oh..really? Thank you sir.. (saya tersenyum, hati berasa puas, bukan kerana pujian tetapi sekurang-kurangnya sesi intervw saya bermula dgn sesuatu yg baik!)

dalam hati saya, sekurang-kurangnya saya tidak malu kan nama universiti yang saya bawa..
(teringat-ingat pesanan ini dari semua lecturer saya, jgn malu kan nama tmpt kamu menuntut ilmu)

..... end .....

bukan saya nak tunjuk lagak di post kali ini..
sekadar ingin berkongsi rasa...

apa yg saya ingin kongsikan:
1) biar org mengata kita - sebab itu sebenarnya penguat semangat kita untuk berjaya...
2) jangan malu di mana tempat kamu belajar walaupun ia cuma sebuah pondok usang
- sebab di situ kita perolehi ilmu...

saya tidak berniat untuk berbangga diri...
saya tidak berniat untuk merendah kan siapa-siapa..
saya tidak berniat memperkecilkan hati sesiapa..

Tapi rasanya x salah saya meluahkan apa yang saya rasa

sebab saya tahu,

semua pun boleh meluahkan apa yang mereka semua rasa....


-maafkan saya-

2 comments:

fauziana @ pojie said...

sya rs...sy suke sgt post kamu ini..sebab sy pon bangga jd pelajar UiTM...UiTM dihatiku...huhu

NOOR AZIRAWATI said...

shida, betul la. dapat pujian tu juga masa tgh gila2 interview sana sini. dapat feedback mcm tu juga. uitm's students pandai speaking. pastu puas dia cuba korek,kenapa uitm's students are good at that. haha. weird betul soalan2 dia.

good thing is uitm's campus ada kat 1 Malaysia. then if gi mana2,interview/rakan sekerja,etc uitm's stick together. walaupun lain kampus,atau tak pernah jmp sekalipun masa bljr kat kampus sm tiba2 blh jadi baik. satu je sebab,sebab belajar kat UITM. for me,that is COOL.

:)